Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Counter-Strike: Global Offensive Review



Counter Strike is back!

Μετά από πολλά χρόνια κυκλοφορίας του τελευταίου Counter-Strike, η Valve επιστρέφει με το Counter-Strike: Global Offensive. Ένα παιχνίδι που περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία οι fans του franchise κυκλοφόρησε στις 21 Αυγούστου στην προσιτή τιμή των 10,99€, στο Steam. Μια μέρα μετά ακολούθησε και η κυκλοφορία του τίτλου σε Xbox 360 και PlayStation 3 σε downloadable μορφή.

Υπήρχαν φοβίες πως το Global Offensive θα είναι απλά ένα Source με γραφικά τωρινής γενιάς. Ευτυχώς, η Valve μας προσφέρει ένα παιχνίδι με το κλασσικό gameplay των προκατόχων του προσθέτοντας κάποια νέα modes και κάποιες άλλες πινελιές.

Το παιχνίδι όπως όλοι γνωρίσαμε, αφορά τις επιθέσεις των Terrorists, μια ομάδα τρομοκρατών οι οποίοι θα δούμε να προσπαθούν να τοποθετούν βόμβες και σε διάφορες βάσεις κάθε πίστας, και τις αποκρούσεις των Counter-Terrorists οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν αυτές τις εχθρικές πράξεις των τρομοκρατών. Φυσικά υπάρχουν και άλλα καθήκοντα για τη δεύτερη ομάδα, αφού θα πρέπει σε ορισμένες πίστες να σώσουν τους κρατούμενους, οι οποίοι φυλάσσονται καλά σε ορισμένα δωμάτια και σπίτια.


                  Ένας απλός κωδικούς για τη βόμβα. Έτσι εξηγείται γιατί γίνεται τόσο εύκολα defuse



Νέα Modes και άλλες ενδιαφέρουσες προσθήκες

Το Global Offensive διατηρώντας το κλασσικό gameplay των προκατόχων του καταφέρνει να προσφέρει μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία. Τα όπλα έχουν υποστεί ορισμένες εικονικές αλλαγές χωρίς όμως να χάνουν την αξία τους. Οι κάτοχοι των προηγούμενων Counter-Strike θα δυσκολευτούν αρχικά στην αγορά όπλων μιας και οι developers του παιχνιδιού είχαν την φαεινή  ιδέα να αλλάξουν τους κωδικούς αμεσότητας αγοράς των όπλων. Ευτυχώς το νέο σύστημα συνηθίζεται γρήγορα οπότε δεν τίθεται θέμα.

Η ιδιαιτερότητα των όπλων του Counter-Strike που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα First-Person Shooters είναι στη χρήση των όπλων. Η Valve για να διατηρήσει το ενδιαφέρον των fans αποφάσισε να μην συμπεριλάβει scope στα όπλα πλην εξαιρέσεων. Για αυτόν τον λόγο η ανάγκη των παικτών να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία όπλων εκτοξεύει το gameplay στα ύψη.

Νέα modes προστέθηκαν επίσης στο παιχνίδι. Πρώτο από όλα βρίσκουμε το              ‘Arms Race’ στο οποίοι υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 2 maps. Στο συγκεκριμένο mode, κάθε νέο kill που κάνουμε μας ανεβάζει level και αποκτούμε νέο weapon αυτομάτως, ενώ αν σκοτωθούμε μας κατεβάζει ένα level. Νικητής θα είναι αυτός που θα έχει ένα kill με κάθε weapon. Παρόμοια ιδέα παρουσιάζει και το ‘Demolition’. Σε αυτό το mode κάθε kill μας προσφέρει ένα νέο weapon αλλά στο επόμενο round. Σε περίπτωση απόκτησης 2 kills θα μας προστεθεί και μια grenade ενώ με περισσότερα kills μπορεί να έχουμε flash bang ή Molotov. Για καλή μας τύχη, η Valve αποφάσισε να προσθέσει 6 πίστες σε αυτό το mode.

Τα 2 τελευταία modes παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με αυτά των παλιών Counter-Strike. Το πρώτο είναι το ‘Classic Casual’ ενώ το δεύτερο το ‘Classic Competitive’. Οι διαφορές είναι μικρές καθώς στο πρώτο είναι απενεργοποιημένο το friendly fire και νικήτρια είναι η ομάδα που θα έχει τις περισσότερες νίκες μέσα σε 30 rounds. Στο ‘Classic Competitive’ βλέπουμε ενεργοποιημένο το friendly fire ενώ κάθε map δε θα διαρκεί πολύ επειδή οι γύροι περιορίζονται στους 10.

Παρατηρήσαμε μερικές ακόμα ευπρόσδεκτες προσθήκες όπως η στήλη των Assists. Αν καταφέρουμε και ρίξουμε το life ενός αντιπάλου κάτω από το μισό και κάποιος άλλος συμπαίκτης μας καταφέρει να τον σκοτώσει τότε θα αποκτήσουμε το λεγόμενο Assists. Η ισχύς των Assists είναι φυσικά χαμηλότερη από αυτή των kills αλλά δεν παύει να είναι σημαντική. Ακόμα μια προσθήκη είναι τα MVP stars. Σε κάθε round ένας παίκτης από την νικήτρια ομάδα βγαίνει MVP. Αυτό μπορεί να είναι για την εμφύτευση της βόμβας, για την απενεργοποίηση της βόμβας ή για τα περισσότερα kills. Τα MPV stars είναι ακόμα πιο σημαντικά από τα kills και ανεβάζουν πολύ τον παίκτη.

Molotov


Graphics & Sounds

Τα νέα γραφικά αποτελούν ένα ακόμα κίνητρο για να ξεκινήσουν ακόμα περισσότεροι gamers το συγκεκριμένο παιχνίδι. Πλέον υπάρχει και η δυνατότητα ανάλυσης 1920x1080 και αρκετές επιλογές για την παραμετροποίηση των γραφικών. Τα maps που συνηθίσαμε και αγαπήσαμε στα παλιά Counter-Strike έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση λόγω των νέων γραφικών. 

Οι ήχοι βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα και είναι αρκετά ρεαλιστικοί. Οι ήχοι, σε συνδυασμό με τις νέες εμφανίσεις των όπλων προσφέρουν ένα συναρπαστικό ηχητικά αποτέλεσμα.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Συγκεκριμένα στην PC έκδοση υπάρχουν αρκετές πτώσεις σε FPS με αποτέλεσμα να μειώνουν την απόδοση του gameplay. Περιμένουμε όμως ανταπόκριση από την Valve και ελπίζουμε να διορθωθούν με το επόμενο update.

Online Multiplayer

Το Multiplayer κομμάτι είναι και το βασικότερο του τίτλου από την στιγμή που δεν υπάρχει campaign. Όπως περιμέναμε, υπάρχουν χιλιάδες παίκτες online και εκατοντάδες servers. Θα βρείτε και αρκετούς ελληνικούς servers ώστε να μπορείτε να παίζετε με χαμηλό ping και να αποφεύγεται τυχόν lags.

Τελική εικόνα

Κλείνοντας, πιστεύουμε πως το Counter-Strike Global Offensive θα αγαπηθεί κυρίως από fans ενώ οι νέοι παίκτες μπορεί να βρουν το gameplay αρκετά ξεπερασμένο. Όσοι αγαπήσατε τα παλιά Counter-Strike σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το αγοράσετε μιας και η τιμή του υπερκαλύπτει το όλο πακέτο.


+ Το Counter-Strike που όλοι αγαπήσαμε
+ Νέα γραφικά που δίνουν νέο αέρα στα όπλα και στις πίστες
+ Πολύς κόσμος στο Online Multiplayer
                                     



-  Οι νέοι ίσως βρουν το gameplay αρκετά παλιομοδίτικο
- Πτώσεις στα FPS



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:                                                                                                             8.5




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου